Endüstriyel Yağlar Hakkında Bilmeniz Gerekenler…

| 22 Mayıs 2012 | 3 Replies


Yağlar Endüstride birçok alanda kullanılmakta ve uygulama yerine göre farklılık göstermektedir. Kimi yağlama maddesi olarak “Gres” kimisi içinse “Sıvı” yağ kullanılır.  Bu yağların içerisine firmalar kendi katkı maddelerini atarak daha üstün özellikli yağlar elde etmeye çalışırlar. Yani yağlar içerisinde baz yağ artı firmaların kendi katkı maddeleri (katıkları) bulunmaktadır. Katıklar çeşitli kimyasal prosesler sonucu baz yağlar ile karıştırılarak üstün performanslı yağlar elde edilirler. Baz yağlar 2’ye ayrılır bunlar ” Madeni Yağlar” ve “Sentetik Yağlar” dır.

Firmaların kullandıkları bu katık maddeleri yağa bazı özellikler kazandırır. Bunlar:  köpüklenmeyi önleyici, film mukavemeti, oksitlenmeyi önleyici, aşınma önleyici, çökelmeyi önleyici, sürtünmeyi azaltıcı, viskozite indeksi arttırıcı, akma noktası düşürücü ve diğer performans özellikleri ile yağın daha üstün özellikte olmasını ve vermesi gereken randımanın sağlanmasını amaçlar.

Petrol esaslı baz yağlar petrolün destilasyonu sonucu elde edilen ve içerisinde herhangi bir katkı maddesi bulundurmayan yağlardır.

Sentetik yağlar, madeni yağlara göre daha dayanıklı ve nitelikli olarak üretilirler. Sentetik yağlarda katkı malzemesi kullanılmaz olması istenilen özelliklerde direkt olarak üretilirler. Sentetik esaslı yağlar kimyasal yollarla elde edilirler. Madeni yağlara göre daha yüksek sıcaklıklara veya tam tersi daha düşük sıcaklıklara ve yüksek basınca dayanıklıdırlar. Sentetik yağların üretim aşamasından dolayı maliyetleri daha yüksektir yani daha pahalıdır.

Gres %90 Baz Yağ + % 10 katkı maddesinden meydana getirilir. NLGI Penetrasyon sınıfında adlandırılırlar. NLGI (National Lubricating Grease Institute): Ulusal Yağlayıcı Gres Enstitüsü. Yağı grese dönüştüren ve performans özellikleri katan maddeler Sabun Cinsidir yani Kalınlaştırıcı.

Endüstriyel Yağ Çeşitleri:

1)     Hidrolik Sistem Yağları

2)     Dişli Yağları

3)     Açık Dişli Yağları

4)     Türbin Ve Sirkülasyon Yağları

5)     Metal İşleme Ve Kesme Yağları

6)     Trafo Yağları

7)     Kompresör Yağları

8)     Kızak Yağları

9)     Silindir Yağları

10)  Tekstil Yağları

11)  Havalı Alet Yağları

12)  Kalıp Yağları

13)  Genel Makine Yağları

vs…

Yağlamanın amacı, iki yüzey arasında bir film tabakası oluşturarak kuru sürtünmeleri önlemek, yüzeyleri kaygan hale getirmek, korozyon ve oksidasyonu önlemek vs.. dir. Film tabakası belli bir hidrolik baskı sağlar yani, iki yüzey arasına giren bu yağ bir tabaka meydana getirir ve yüzeylerin birbirine temasını önler.

Viskozite Nedir?

Vizkozite akışkanın akmaya karşı göstermiş olduğu dirençtir. Akışkanlarda en çok viskozite terimi kullanılır. Yağ ısındıkça akışkanlık artar ve viskozite düşer tam tersi ise soğudukça viskozite azalır. ISO Uluslararası Standart Örgütü tarafından sınıflandırılır. Bu sınıflandırma 40 C deki viskozitelere göre sınıflandırılır.

ÖR/ ISO VG 220

 

Yağlarda 10W/40 Ne Anlama Gelir?

Yağlarda bu şekilde bir ibare var ise bu yağın kış ve yaz kullanımı için “Çok Viskoziteli” yağ olduğunu gösterir. “ W” işareti İngilizceden gelmektedir yani WINTER (Kış) kelimesinin baş harfidir.  Soğuk havalarda 10W incelikte, sıcak havalarda 40 viskozitede yani daha kalın bir yağ performansında çalışacağını gösterir.

yag sicaklik aralik

 

Viskozite Sınıflandırmaları

SAE: Society of Automotive Engineers

API: American Petroleum Institute

ACEA: Association of European Automotive Manufacturers

 

Koyu renkli yağlar kesinlikle bozulmuş anlamına gelmemektedir tam tersine yağın çalıştığını göstermektedir. Yağlar, dişliler veya motor içerisinde çalışırken arada kalan veya çalışan yüzeylerden kopan parçacıkları toplar ve bu esnada yağın rengi değişir. Önemli olan yağ değişim zamanlarında yağınızı ve yağ filtresini değiştirmektir böylelikle yağın çalıştığı yer ile ilgili sorun yaşamamanıza vesile olacaktır. Yağların ömrü belli çalışma zamanlarından sonra test edilirler ve yağın içerisindeki partiküller, kirler, kimyasal maddeler, nem vs… ölçülerek kontrol edilirler. Yağ içerisinde bulunması istenilmeyen yabancı maddeler yağın ömrünü etkilediği gibi çalışma yerinde büyük sorunlara sebep olacaktır.

Metaller birbiri ile çalışırken aşınmalardan dolayı boşluklar meydana getirirler bu boşlukları belli zaman sonra aynı konulan yağ idare etmez zamanla yağın viskozitesini değiştirmek gerekebilir (yani kalınlaştırılmalıdır).

 

YAĞLAR VE ATIK YAĞLAR:

Atık yağları kesinlikle çevreye dökmemeliyiz (Toprağa, Suya, Kanalizasyona, Çöpe)

Sobalarda, kazanlarda yakmamalıyız

Sağlam, ağzı kapanabilen, sızdırmaz bir varil, kap, teneke vs.. saklamalı ve atık yağ toplayıcısı firmalar ile görüşüp depolama yerine sevkini sağlamalıyız.

Uzun süre ve devamlı yağ ile temastan kaçınmalıyız.

Yağları yatay depolamalı, altlarına akmalarına karşı küvet yaptırmalıyız. Bu küvetlerin hacmi en az üstündeki kapların, varillerin hacmi kadar olmalıdır.

Kapalı alanlarda, güneş ışınından uzakta depolamalıyız.

Ateş ve vb. patlayıcı malzemelerin yanında depolamamalıyız.

Yağ varillerinin vs. ağızlarını açık bırakmamalıyız, başka yağlar ile karıştırdığımız veya başka yağ için kullanılmış kürek, yağ pompası, kova vs. kullanmamalıyız.

 

Viskozite Çevrim Cetveli

 

Viskozite Cevrim Cetveli

 

ISO Viskozite Siniflandirmasi

 

ISO viskozite Siniflandirmasi

 

NLGI Penetrasyon Sınıflandırması

NLGI Sınıflandırma

 

 

REV1

 

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Teknik Bilgiler

About the Author ()

Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. timur diyor ki:

    Açık alanda bir dişli sisteminde gres yağını kullanmak ne kadar uygundur yardimci olursaniz sevinirim

    • admin bavci diyor ki:

      Açık alanda kullanıma uygun sıvı gresler mevcut bunlardan kullanabilirsiniz. Katı gres toz ve kiri toplar ve dişlilerinizde zamanla aşınma meydana gelir. ara sıra solvent bazlı temizleyicilerle temizleyip kuruttuktan sonra sıvı gresi uygularsanız daha iyi olacaktır. Dişlilere koruma kapakları da takılarak kirin daha fazla gelmesi önlenebilir.

  2. admin bavci diyor ki:

    http://www.teknikport.com‘ da “Güncel Yazılarımızı” takip etmek için yapmanız gereken sağ üst köşedeki mail aboneliği yazan kısma mail adresinizi yazarak “GÖNDER” butonuna basmak ve karşınıza gelen pencerede boş kutucuğa ekranda görünen harf/rakamları girerek “Complete Subscription Request” e tıklamak daha sonra E-postanıza “FeedBurner Email Subscriptions ” dan gelen maili açarak aktivasyon için gelen bağlantıyı tıklamaktır.

Yorum Bırakın

Protected by Copyscape